Pagina wordt geladen ...

Plaatsen spiralen

Indien u na overleg met de huisarts besluit tot het laten plaatsen van een spiraal, dan kunt u een afspraak maken via de assistente. De huisarts maakt een recept. Het spiraal staat dan bij de apotheek voor u klaar.

Voorbereiding en plaatsing

Het spiraaltje wordt bij voorkeur geplaatst tijdens de menstruatie. Gedurende deze periode staat de baarmoedermond meer open en gaat het inbrengen gemakkelijker. Het inbrengen begint net als het inwendig onderzoek dat u misschien al gewend bent. Hoe meer u zich op uw gemak voelt bij uw arts, hoe beter u kunt ontspannen en hoe minder u ervan voelt. De arts zal het spiraaltje met behulp van een zogenaamde inserter via de vagina in de baarmoeder inbrengen. De draadjes worden tot een lengte van ongeveer 3 cm afgeknipt vanaf de baarmoedermond. U kunt de draadjes met de vinger blijven voelen. 
Het inbrengen neemt in het algemeen niet meer dan 20 minuten in beslag. Complicaties zijn zeldzaam. Soms ontstaat er een infectie. Als er voor het plaatsen klachten zijn van of risico op een geslachtsziekte, dan moet dat van te voren onderzocht worden. Plaatsing van het spiraaltje na een bevalling moet tot minimaal 8 weken uitgesteld worden. 

Zit het spiraaltje goed?

Het is verstandig zes weken na de plaatsing te laten beoordelen of het spiraaltje goed is geplaatst, dit wordt gedaan door de huisarts. 

Verwijdering van het spiraaltje

Het spiraaltje kan zeer eenvoudig en op elk gewenst moment weer verwijderd worden. Dit kan bij de assistente of de huisarts. U moet er wel rekening mee houden dat elke geslachtsgemeenschap die plaatsvindt in de week vóór de verwijdering van het spiraaltje alsnog tot een zwangerschap kan leiden. Indien u het spiraaltje wilt vervangen door een andere vorm van anticonceptie is het uiterst belangrijk dat u hieraan denkt en uw arts vertelt wanneer u voor het laatst geslachtsgemeenschap hebt gehad. Indien u het spiraaltje tijdens het consult door uw arts wilt laten vervangen door een volgend spiraaltje, dan is er geen kans op zwangerschap en hoeft u geen speciale voorzorgen te nemen. 
 
In de volgende gevallen is het sterk aan te bevelen de arts te raadplegen: 

  • Als u denkt dat u zwanger bent.
  • Bij aanhoudende pijn in de onderbuik, koorts of ongewone vaginale afscheiding.
  • Bij pijn tijdens het vrijen.
  • Als u het kunststofgedeelte van het spiraaltje kunt voelen of het spiraaltje uitgestoten wordt.
  • Bij sterk of langdurig bloedverlies.
  • Als u nog vragen hebt.

bel ons Bel ons op 0528 26 27 74 | Voor spoed bel met 0528 26 24 36